21. századi kompetenciák digitális technológiával támogatott fejlesztésének képessége : pilot kutatás a TPACK21 skála adaptálásáról

Horváth László; Baksa Lóránt; Csipke Ágnes; Gutai Lili; Szilágyi Dorka: 21. századi kompetenciák digitális technológiával támogatott fejlesztésének képessége : pilot kutatás a TPACK21 skála adaptálásáról. In: Iskolakultúra, (32) 6. pp. 56-71. (2022)

[thumbnail of iskolakultura_2022_006_056-071.pdf] Cikk, tanulmány, mű
iskolakultura_2022_006_056-071.pdf

Letöltés (991kB)

Absztrakt (kivonat)

Kutatásunk egy, a digitális transzformáció hatásait vizsgáló átfogó kutatás részeként, annak pilot projektjeként valósult meg. Vizsgálatunk során arra kerestük a választ, milyen összefüggésben áll a pedagógusok technológiai-pedagógiai-szaktárgyi tudása (TPACK) a pályán eltöltött éveik számával, a digitális eszközhasználat céljaival és azok mennyiségével, valamint a digitális eszközökkel támogatott oktatással kapcsolatos attitűdjeikkel. A pilot kutatás keretében kvantitatív kutatási stratégiát követve online kérdőíves vizsgálatot végeztünk pedagógusok körében annak érdekében, hogy az átfogó kutatás számára teszteljük a TPACK21 skála működését. A kérdőívben a TPACK21 mérésére a Valtonen és munkatársai (2017) által kialakított skála 21. századi kompetenciák fejlesztésére irányuló verzióját fordítottuk magyarra. A KIR adatbázis alapján az összes feladatellátási hely (régió és iskolatípus szerint rétegezve) véletlenszerűen kiválasztott 5%-ának juttattuk el a kérdőívünket. A tisztított adatbázisban 191 kitöltő szerepel. Az eredmények alapján nem igazolható, hogy a fiatalabb életkor magasabb TPACK21 értéket jelent. A digitális eszközhasználat céljait tekintve azonban szignifikáns összefüggés állapítható meg a TPACK21 érték és a célok mennyisége között: azok, akik magasabb TPACK21 pontszámmal rendelkeznek, többféle oktatási célra használják a digitális technológiákat, továbbá az átlag feletti TPACK21 értékkel rendelkezők csoportjában kimutathatóan magasabb arányban használnak digitális eszközöket az egyéni tanulási utak támogatására, Az eredmények megerősítik, hogy a TPACK21 skála képes a pedagógiailag tudatos eszközhasználat mérésére. Továbbá a vizsgálat alapján megerősítést nyert, hogy a bizonytalanság és a tehetetlenség érzete negatív mértékben befolyásolja a TPACK21 értékét, ami előtérbe helyezi a folyamatos szakmai fejlődés közösségi aspektusait (Phillips, 2017). Kutatásunk eredményei – bár önmagukban általánosítható következtetés levonására korlátozottan alkalmasak – hozzájárulhatnak a digitális transzformáció hatásait feltáró további kutatások sikerességéhez és további lehetőségek feltérképezéséhez.

Dokumentum típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Iskolakultúra
Kötet: 32
Szám: 6
ISSN: 1215-5235
Nyelv: magyar
Nyomdász/kiadó: Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar
Kiadás, keletkezés helye: Szeged
Dátum: 2022
Oldalak: pp. 56-71
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 69-71. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Kulcsszavak: Digitális technológia, Digitális oktatás - módszer, Pedagógiai kutatás
Kapcsolódó URL: https://misc.bibl.u-szeged.hu/70976/
A feltöltés ideje: 2022. okt. 07. 10:09
Utolsó módosítás: 2022. okt. 07. 10:10
URI: http://misc.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/70987
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet