Változó könyvészeti előképek a digitalizáció szemszögéből: Gutenberg-átértelmezések, avantgard könyvmegújító törekvések e-könyves nézőpontból

Kerekes Pál: Változó könyvészeti előképek a digitalizáció szemszögéből: Gutenberg-átértelmezések, avantgard könyvmegújító törekvések e-könyves nézőpontból. In: Iskolakultúra, (25) 7-8. pp. 113-116. (2015)

[thumbnail of 14.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
14.pdf

Letöltés (785kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

A Gutenberg-életmű értelmezése koronként változik, azzal összefüggésben, hogy milyen átalakuláson megy át éppen a nyomtatott kiadványok világa. Természetes, hogy másként látták a szerepét a nyomtatott könyv első évszázadaiban, majd a tömegkönyv korszakában, és ma, az elektronikus könyv virtualitásában, egy olyan globális rendszerben, amelyben gyakorlatilag a Gutenbergi életmű – formai értelemben – nem is meghatározó, hiszen a mű nem kerül fizikai legyártásra. Gutenberg, mint a betűkultúra, ennek nyomán az írott művelődés kiemelkedő egyénisége megkerülhetetlen az e-book szellemi és technikai környezetében is. Érthető azonban, hogy az e-könyvészet szempontjából Gutenberg nem technikai feltalálóként érdekes és izgalmas, hanem mint újító, mint olyan nagy hatású személyiség, aki képes volt változásokat előidézni egy korábbi, több évszázados, akár évezredes szisztémában.

Dokumentum típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Iskolakultúra
Kötet: 25
Szám: 7-8
ISSN: 1215-5233
Dátum: 2015
Oldalak: pp. 113-116
Kulcsszavak: e-könyv, e-tartalom, e-book, avantgard
A feltöltés ideje: 2018. júl. 06. 15:34
Utolsó módosítás: 2019. nov. 06. 14:04
URI: http://misc.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/41621
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet