Hátrányos helyzetű tanulók digitális oktatása a koronavírus okozta iskolabezárás idején

Kende Ágnes and Messing Vera and Fejes József Balázs: Hátrányos helyzetű tanulók digitális oktatása a koronavírus okozta iskolabezárás idején. In: Iskolakultúra, (31) 2. pp. 76-97. (2021)

[thumbnail of iskolakultura_2021_002_076-097.pdf]
Preview
Cikk, tanulmány, mű
iskolakultura_2021_002_076-097.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

A koronavírus terjedésének megállítása érdekében bevezetett digitális oktatás vélhetően számos akadályba ütközött a hátrányos helyzetű tanulók esetében. Ugyanakkor ennek részleteiről hazai viszonylatba még alig rendelkezünk információkkal. Kutatásunk célja az volt, hogy a hátrányos helyzetű tanulók célcsoportjára fókuszálva 2020 tavaszán feltárjuk a digitális oktatás első hónapjának tapasztalatait. Elemzésünk alapja egy online kérdőív, amelyet 425 pedagógus töltött ki. A kérdőíven alapuló elemzést iskolaigazgatókkal és roma, vagy roma közösségeket támogató civilszervezetek vezetőivel készült interjúk egészítik ki. Feltételezéseinknek megfelelően a hátrányos helyzetű tanulók nagyobb arányban maradtak ki a digitális oktatásból. A megfelelő tanulási tér és az önálló tanulásoz szükséges képességek hiányát az internetelérés és az IKT- eszközök hiánynál is nagyobb arányban említették akadályként a pedagógusok. A kistelepülésen élő hátrányos helyzetű és roma tanulók helyzete különösen aggasztónak tűnik. Amennyiben nem szakadt meg a kapcsolat az iskola és a tanuló között, a digitális oktatás a fenti okok miatt akkor sem valósult meg; a hátrányos helyzetű tanulók gyakran csupán papíron, heti rendszerességgel kaptak tanulnivalót és feladatokat. Szülői segítség nélkül vélhetően nem tudtak megfelelően tanulni, fejlődni ebben az időszakban. Eredményeink alapján a online oktatás következményeként az oktatási egyenlőtlenségek növekedése prognosztizálható hazánkban.

Item Type: Article
Journal or Publication Title: Iskolakultúra
Volume: 31
Number: 2
ISSN: 1215-5233
Language: magyar
Publisher: Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar
Place of Publication: Szeged
Date: 2021
Page Range: pp. 76-97
Additional Information: Bibliogr.: p. 95-97. ; összefoglalás magyar nyelven
Uncontrolled Keywords: Pedagógia - digitális, Digitális technika használata, Tanár-diák kapcsolat - kommunikáció, Oktatási módszer, Hátrányos helyzet - oktatásügy, Koronavírus járvány
Related URLs: http://misc.bibl.u-szeged.hu/58063/
Date Deposited: 2021. Jun. 09. 12:38
Last Modified: 2021. Jun. 09. 12:38
URI: http://misc.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/58067

Actions (login required)

View Item View Item