Az online oktatás tapasztalatai és gyakorlata a pedagógusok nézőpontjából

N. Kollár Katalin: Az online oktatás tapasztalatai és gyakorlata a pedagógusok nézőpontjából. In: Iskolakultúra, (31) 2. pp. 23-53. (2021)

[thumbnail of iskolakultura_2021_002_023-053.pdf]
Preview
Cikk, tanulmány, mű
iskolakultura_2021_002_023-053.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

A koronavírus járvány miatti 2020 tavaszán bevezetett kényszerű távolléti oktatással kapcsolatban kérdőíves felmérést végeztünk pedagógusok körében. A vizsgálat célja alapvetően a kialakult helyzet felmérése volt. A kérdőívben egyrészt azt vizsgáltuk, hogy a pedagógusok milyen segítséget kaptak és igényeltek volna, másrészt a közérzetüket és az oktatás változásait vizsgáltuk, mind az alkalmazott módszerek, mind az általuk megítélt eredményesség tekintetében. Végül kérdeztük őket a diákokkal való kapcsolatukról és a diákok közérzetéről is. Eredményeink szerint a pedagógusok bár jelentős segítséget kaptak, de sokszor nem azoktól, akiktől szerettek volna. Alapvetően informatikában jártas kollégák segítségét hiányolták, és sokallták az intézmény vezetőjétől, a munkaközösségtől, a barátoktól és egyes kollégáktól kapott segítséget. Az általuk befektetett munka jelentősen nőtt az online oktatás idején, kevésbé tudták megítélni a diákok tudását és kevésbé szigorúan osztályoztak. Annak ellenére, hogy a diákokkal való személyes törődés nőtt, a diákok közérzetének, tanuláshoz való viszonyának és napirendjének romlásáról számoltak be, miközben jelentősen nőtt az önállóan megoldandó feladataik száma és csökkent a diákok együttműködését igénylő (páros és csoportfeladatok) aránya. Tetten érhető, hogy a különböző helyzetben levő pedagógusok közt mind módszerválasztásban, mind eredményességben jelentős különbségek vannak. A nehézségek okait összefüggésbe hoztuk az alkalmazott módszerekkel és javaslatokat fogalmaztunk meg az adatok tükrében a lehetséges változtatások irányára.

Item Type: Article
Journal or Publication Title: Iskolakultúra
Volume: 31
Number: 2
ISSN: 1215-5233
Language: magyar
Publisher: Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar
Place of Publication: Szeged
Date: 2021
Page Range: pp. 23-53
Additional Information: Bibliogr.: 52. p. ; összefoglalás magyar nyelven
Uncontrolled Keywords: Pedagógia - digitális, Digitális technika használata, Tanár-diák kapcsolat - kommunikáció, Oktatási módszer
Related URLs: http://misc.bibl.u-szeged.hu/58063/
Date Deposited: 2021. Jun. 09. 12:34
Last Modified: 2021. Jun. 09. 12:34
URI: http://misc.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/58066

Actions (login required)

View Item View Item