A szociális és az érzelmi kompetencia összetevőinek fejlesztésére irányuló néhány program a nemzetközi és a hazai gyakorlatban

Hegedűs Szilvia: A szociális és az érzelmi kompetencia összetevőinek fejlesztésére irányuló néhány program a nemzetközi és a hazai gyakorlatban. In: Iskolakultúra, (29) 9. pp. 21-37. (2019)

[thumbnail of iskolakultura_2019_09_021-037.pdf]
Preview
Cikk, tanulmány, mű
iskolakultura_2019_09_021-037.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

A szociális és érzelmi készségek fejlesztésének kérdése régóta jelen van a neveléstudomány és a pszichológia területén. Nemzetközi szinten folyamatosan születnek olyan programok, amelyek a társas viselkedéshez szükséges különböző képességeket és készségeket fejleszthetik, mindezekhez pedig egyre több innovatív módszert és eszközt alkalmaznak. A hazai gyakorlatban is egyre több szakmai csoport foglalkozik e készségek fejlesztésével az életkori csoportok széles skáláján. Jelen tanulmány célja az utóbbi néhány évben megjelent fejlesztő kísérletek bemutatása, amelyek intézményes környezetben is kipróbáltak, és hatékonyságuk miatt rendszerszintű alkalmazásuk is ajánlott lehet. The issue of the development of social and emotional skills has been presented for a long while in education and psychology. At international level emerged several programs that can develop various abilities and skills for social behaviour and apply different innovative methods and tools. In Hungarian practice a growing number of research groups work on developing these skills in different age groups. The purpose of this study is to present those developmental experiments and methods that have been published in the last few years. These programs have been tested in institutional environment and because of their efficiency can be used in educational system.

Other title: Programs to develop components of social and emotional competences : Hungarian and international context
Item Type: Article
Journal or Publication Title: Iskolakultúra
Volume: 29
Number: 9
ISSN: 1215-5233
Publisher: Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar
Place of Publication: Szeged
Date: 2019
Page Range: pp. 21-37
Additional Information: Bibliogr.: p. 36-37. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Uncontrolled Keywords: Szociális készségek, Érzelmi készségek, Pedagógia
Date Deposited: 2020. May. 14. 11:25
Last Modified: 2020. May. 14. 12:00
URI: http://misc.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/46575

Actions (login required)

View Item View Item