Apadó foszfátkészletek – az intenzív élelmiszertermelés alkonya?

Krassován, Krisztina and Imre, Kornélia and Gelencsér, András: Apadó foszfátkészletek – az intenzív élelmiszertermelés alkonya? Iskolakultúra, (23) 12. pp. 101-108. (2013)

[img] Cikk, tanulmány, mű
EPA00011_iskolakultura_2013_12_101-108.pdf

Download (738kB)

Abstract

A 20. században az emberi népesség robbanásszerű növekedését az úgynevezett zöld forradalom alapozta meg, ami egyebek között a foszfáttartalmú műtrágyák iparszerű és gyorsan növekvő mértékű felhasználásán alapul. A foszfor, mint valamennyi élő szervezet számára nélkülözhetetlen kémiai elem (úgynevezett esszenciális elem), a Földön ugyan nem túl ritka, de foszfort az ipari mértékű felhasználáshoz szükséges koncentrált formában tartalmazó foszfátkőzet-készletek végesek. A környezeti problémák között az emberiség főleg a foszfáttartalmú műtrágyák túlzott használatából származó hatásokat (például az eutrofizációt) ismeri, ami éppenséggel azt a nézetet erősíti a köztudatban, hogy a foszforból túl sok van a környezetben. A foszfor túlzott felhasználása tény, ennek azonban van egy másik, jóval kevésbé ismert, kritikus oldala is. E tanulmányban a foszfátkészletek kimerüléséből adódó kockázatokra hívjuk fel a figyelmet, ami az emberiség élelmiszerellátását és így létét is fenyegető, akár már ebben az évszázadban is súlyos ellátási zavarokat eredményező nyersanyaghiányt okozhat. Ennek elhárítására e globális környezeti probléma felismerésére, tudatosítására a társadalom minden szintjén aktív cselekvésre lenne mielőbb szükség.

Item Type: Article
Journal or Publication Title: Iskolakultúra
Date: 2013
Volume: 23
Number: 12
Page Range: pp. 101-108
ISSN: 1215-5233
Collection: Folyóiratok
Date Deposited: 2018. Jul. 06. 15:34
Last Modified: 2018. Oct. 17. 15:45
URI: http://misc.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/41960

Actions (login required)

View Item View Item